Zomerbanden

Veel auto's worden standaard geleverd met all-season banden. Aangezien je deze banden het hele jaar door kan laten zitten, vraag je je misschien af: heeft het wel zin om in de zomermaanden, zomerbanden onder je auto te zetten? Het antwoord op deze vraag is Ja, het heeft zeker zin, en in dit artikel zal ik je kort uitleggen waarom. 

De voordelen

Wanneer de temperatuur boven de 7 graden celcius is, zorgen zomerbanden voor een zeer goede prestatie op de weg. Deze banden hebben als doel het rijoppervlak zo groot mogelijk te maken. Hierdoor heb je niet alleen meer grip, maar je rijdt ook nog eens zuiniger, je geluidsniveau is laag, en je maakt ten volle gebruik van jouw beschikbare pk's. De rubbersamenstelling zorgt ervoor dat de banden een beetje aan de weg 'plakken', wat zorgt voor optimale grip en stuurcontrole. Wanneer de temperatuur echter daalt tot onder de 7 graden, dan wordt het rubber hard en wordt het tijd om winter- of all-season banden onder de auto te zetten. Het profiel van zomerbanden is relatief ondiep, maar de groeven hebben het ideale loopvlak om zo water weg te loodsen van het bandoppervlak. Op deze manier verkleinen ze de kans op hydroplaning, en ook de kans op slippartijen wordt geminimaliseerd. Aangezien we in Nederland nogal wat onweersbuien gewend zijn in de zomer, is het zeker een slimme investering om van banden te wisselen in deze maanden.  Banden voor winterse omstandigheden en opslag

Hoewel zomerbanden een korte remweg hebben in de zomer, gaat dit niet op in de winter. Wanneer de temperatuur daalt heb je beslist winter-, of all season banden nodig. Het rubber van de zomerband wordt namelijk harder bij koude temperaturen. Hierdoor is de grip veel minder, de remweg wordt langer, en de banden slijten sneller. Bovendien gaat het brandstofverbruik hierdoor omhoog. Laat je de banden zelfs zitten onder winterse omstandigheden, dan is dit ronduit gevaarlijk. Het lage profiel biedt namelijk absoluut geen grip op besneeuwde wegen. Wanneer je de banden in de winter in de opslag wilt bewaren, dan is het raadzaam de positie van de banden op de auto te markeren. Volgend jaar kan je de posities namelijk afwisselen, waardoor de banden regelmatig slijten. Alvorens de banden en velgen in de opslag te plaatsen, is het van belang ze goed schoon te maken en te laten drogen. Op deze manier gaan ze langer mee. Banden die worden bewaard, terwijl ze nog op de velg gemonteerd zijn, kan je het beste hangend, of liggend bewaren.

Je banden wisselen kan bij Albatros Banden IJmuiden BV.



Tags:
424 Woorden

Over ons

Het wassen en onderhouden van je auto Hallo, ik ben Mary. Vorig jaar heb ik een Range Rover gekocht en sinds die tijd heb ik de auto niet meer gewassen. Hij verloor hierdoor glans als gevolg van blootstelling aan de zon, modder en boomvuil. Een gewone wasbeurt was simpelweg niet afdoende. Gelukkig raadde een goede vriend mij een bedrijf aan waar ze gespecialiseerd zijn in autoreiniging. Ik zette de auto af en kreeg een goede prijs voor een complete schoonmaakbeurt. De service was uitstekend en mijn auto zag er, zowel van binnen als van buiten, piekfijn uit. Lees meer over het wassen en het onderhouden van je auto op dit blog.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

Zomerbanden
20 november 2018